ankieta

Znaczenie wiedzy żywieniowej w uwarunkowaniu częstości spożywania wybranych produktów spożywczych.

Proszę przedstawić swoją opinię na temat poniższych stwierdzeń.
1-Nie zgadzam się2-Zgadzam się3-Nie mam zdania
___Produkty zbożowe wystarczy spożywać raz dziennie.
___Tylko dzieci i młodzież powinny spożywać mleko.
___Owoce i/lub warzywa powinny być spożywane w każdym posiłku.
___Spożycie spleśniałego pieczywa może spowodować zakażenie pałeczkami Salmonelli.
___Duże spożycie soli chroni przed nadciśnieniem tętniczym.
___Ograniczenie potraw tłustych w diecie pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia.
___Częste spożywanie tłustych ryb morskich przyspiesza rozwój miażdżycy.
___Spożywanie grillowanego mięsa sprzyja zachorowaniu na nowotwory.
___Konsekwencją żywienia wegetariańskiego jest zwiększone ryzyko anemii.
1-Nie zgadzam się2-Zgadzam się3-Nie mam zdania
___Biojogurty zawierają pożyteczne bakterie jelitowe.
___Olej i oliwa zawierają dużo cholesterolu.
___Pieczywo razowe zawiera większą ilość błonnika niż pieczywo jasne.
___Owoce i warzywa są źródłem „pustych kalorii”.
___Masło i wzbogacone margaryny charakteryzują się dużą zawartością witamin A i D.
___Ser żółty jest lepszym źródłem wapnia niż ser twarogowy.
___W podrobach występują znaczne ilości „złego” cholesterolu LDL.
___Węglowodany złożone należy w diecie zastępować cukrami prostymi.
___Białko powinno być głównym źródłem energii w prawidłowej diecie.
___Niedostateczne spożycie witaminy PP może wywołać zapalenie skóry i biegunki.
1-Nie zgadzam się2-Zgadzam się3-Nie mam zdania
___Przebywanie na słońcu sprzyja wytwarzaniu witaminy D w organizmie.
___Fosfor jest składnikiem tkanki nerwowej.
___Stosunek wapnia do fosforu w prawidłowej diecie powinien wynosić 1:1.
___Spożywanie owoców obfitujących w witaminę C zwiększa przyswajalność żelaza.
___Rozpoczęcie gotowania warzyw w zimnej wodzie sprzyja zachowaniu ich wartości odżywczej.
___Słodycze i tłuszcze zwierzęce wyróżniają się dużą gęstością odżywczą.
___Umieszczony na opakowaniu żywności rysunek GDA informuje o stopniu pokrycia wskazanego dziennego spożycia składnika odżywczego przez porcję produktu.